Over de visdeurbel

Vissen zijn belangrijk voor de kwaliteit van het water in Utrecht: van rivieren, kanalen en grachten. Ze spelen namelijk een rol in het gezond en schoonhouden van het water. Daarom helpen we vissen bij hun jaarlijkse trektocht naar een goede plek om eitjes te leggen en zich voort te planten. Dat doen we met de eerste visdeurbel ter wereld. Hiermee kan jij, als bewoner of bezoeker van Utrecht, de vissen een handje helpen.

Zo werkt het

Door op de visdeurbel te drukken, geef je de sluiswachter een seintje dat er vissen liggen te wachten die door willen zwemmen. Hij kan dan besluiten om de sluis te openen. Normaal gesproken gebeurt dat in het voorjaar niet vaak. Nu kan dat dagelijks. Zo zorgen we er samen voor dat vissen minder lang hoeven te wachten voor de Weerdsluis. Dat is goed nieuws, want daardoor lopen ze minder risico om te worden opgegeten door andere dieren, zoals reigers en aalscholvers.

Tip

Wist je dat vissen vaak in het donker van de ene naar de andere plek zwemmen? Dat is veiliger dan overdag, omdat er dan minder vogels en andere jagers op de loer liggen. Dus maak na het avondeten eens een ommetje langs de Weerdsluis, of kijk ’s avonds naar de livestream. Dan heb je de grootste kans om vissen te spotten. En misschien zie je ook de sluis open gaan.

Samenwerking

De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Die organisaties zorgen voor het beheer en de kwaliteit van het water in de Vecht en in de Utrechtse grachten. Met de visdeurbel willen we vissen een handje helpen, én bewoners en bezoekers van Utrecht laten zien wat er allemaal onder water in de grachten gebeurt. Ook leren we hiermee welke vissoorten en hoeveel vissen de Utrechtse binnenstad binnen zwemmen. Die kennis gebruiken we om de kwaliteit van het onderwaterleven in Utrecht te verbeteren.